News & Blog

Permission Granted at Appeal for Equestrian Worker’s Dwelling

Prism have just been successful in getting planning permission, at appeal, for a new livery worker’s dwelling at an established livery yard in Maltby, Stockton on Tees.

The appeal followed what was initially a case of non-determination, in which the Council had ‘dithered’ for many weeks over the application deadline.  In exasperation, Prism eventually appealed after the Council had taken more than twice as long to formulate its view.  After the appeal was lodged, the Council then made up its mind and decided it should have supported the case.

However, although the Council approved the revised application submitted by Prism, they imposed so many conditions that were unnecessary that Prism advised the clients that the Council’s conduct was unreasonable. The appeal therefore continued.  The Planning Inspector stated that not only should the council have approved the original application, they should have given a simple approval with minimal conditions when they did eventually do the right thing. That they didn’t was patently unreasonable. The Inspector then went on to take the unusual step of awarding our clients all of their costs back from pursuing the original appeal.

Without lodging the appeal, it is doubtful whether the Council would ever have reached the right decision and the ruling confirmed that Prism’s original assessment of the situation was absolutely correct. It was the 4th such similar decision in this particular Council area and one of many similar wins that Prism has had for this type of case across the north of England.
 
When you need advice on equine planning matters, Prism have the demonstrable experience and proven track record to give sound advice with positive results.